maciej frankiewicz jako powstaniec wielkopolski

MACIEJ KRZYSZTOF FRANKIEWICZ

Śmierć

Śrem, 16 czerwca

2009

Urodził się 14 grudnia 1958 roku w Poznaniu. Studiował na Politechnice Poznańskiej, gdzie był inicjatorem powołania komórki NZS we wrześniu 1980, a następnie jej członkiem. W latach 1980–1989 zajmował się kolportażem wydawnictw niezależnych. Od 1980 do 1981 był autorem i redaktorem pisma „Wolna Polska”, którego był współzałożycielem.

Działał w Konfederacji Polski Niepodległej (od grudnia 1980 do 13 grudnia 1981), Solidarności Walczącej (1983–1989), Partii Wolności (był jej wiceprzewodniczącym) oraz Ruchu Odbudowy Polski.

W stanie wojennym dwukrotnie internowany (od 28 stycznia 1982 do 2 marca 1982 oraz
od 15 czerwca 1982 do 17 lipca 1982), później trzykrotnie aresztowany i niezliczoną ilość razy zatrzymywany na 48 godzin i stawiany przed sądem. Podziemne drukarnie wyposażał w sprzęt własnoręcznie wykradany organom komunistycznej propagandy. Dwa razy zdołał uciec z więzienia i kilkakrotnie, zmuszony wtedy do ukrywania się, wymykał się z zastawionych na niego pułapek i uchodził pościgom. W okresach, kiedy nie siedział za murami więzień ani nie musiał zmieniać tożsamości, nie spuszczano go z oczu, śledzono, inwigilowano.

W latach 1990–98 prowadził niezależne Wydawnictwo WIS, którego był właścicielem.
Był wówczas również fundatorem i organizatorem bezpłatnych wakacji dla dzieci z ubogich rodzin.

W wyborach parlamentarnych w 2001 roku kandydował z poparciem Ruchu Społecznego AWS do Sejmu z listy Akcji Wyborczej Solidarność Prawicy, która nie uzyskała mandatów.

Będąc wiceprezydentem Maciej angażował się w sprawy oświaty, kultury i sportu.
Od 2007 był przewodniczącym zespołu Poznań EURO 2012, który zajmował się przygotowaniem miasta do organizacji Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej. Uważa się, że przyczynił się do przyznania Poznaniowi organizacji EURO 2012.

15 czerwca 2007 otrzymał z rąk prezydenta Lecha Kaczyńskiego Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski za zasługi w walce o niepodległość Polski i demokrację.

Jako kawalerzysta uczestniczył w inscenizacjach upamiętniających kolejne rocznice wybuchu Powstania Wielkopolskiego. Uprawiał pływanie, nurkowanie i spadochroniarstwo, był miłośnikiem koni i tradycji polskiej jazdy, a także wspinaczki górskiej: zdobywał najwyższe szczyty Europy, Afryki i Ameryki Południowej. Współtworzył coroczny Poznański Maraton, czynnie w nim uczestnicząc. Był aktywnym kibicem Lecha Poznań – członkiem stowarzyszenia
i wiceprezesem WKP Lech Poznań.

19 maja 2009 uległ w Bolesławcu wypadkowi podczas jazdy konnej. Zmarł w szpitalu w Śremie. Bezpośrednią przyczyną śmierci był rozległy zator tętnicy płucnej. Był żonaty, miał dwójkę dzieci.

Pochowano go z należytymi honorami 19 czerwca 2009 w Alei Zasłużonych na Cmentarzu Junikowskim w Poznaniu. W pogrzebie, oprócz najbliższych i przyjaciół, uczestniczyli przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, przedstawiciele szwadronu reprezentacyjnego 15. Pułku Ułanów Poznańskich, kibice, a także dziesiątki delegacji poznańskich szkół i tysiące mieszkańców miasta. Ceremonię pogrzebową poprowadził biskup Zdzisław Fortuniak. Pośmiertnie został odznaczony Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski.

PRZERWANY MARATON.
PAMIĘCI MACIEJA FRANKIEWICZA

film dokumentalny, 2010
reż.: Zbysław Kaczmarek

Motywem tego niespełna godzinnego filmu są sport
i związany z nim hart ducha oraz walka o idee wymagająca pokonywania własnych barier. Maciej Frankiewicz zajmował się sportem nie tylko zza biurka: biegał, ćwiczył karate, wspinał się po górach, jeździł konno, pływał, skakał na spadochronie i uczył się pilotażu. W filmie znajdują się rozmowy z partnerami jego sportowych przedsięwzięć, ale także podwodne zdjęcia Macieja, które dotąd nie były pokazywane.