Solidarność Walcząca

Oddział poznański powstał 36 lat temu

„Solidarność Walcząca była najbardziej bojową, najlepiej zakonspirowaną, najsprawniejszą i sprawiającą najwięcej kłopotu komunistycznej władzy organizacją opozycyjną.” *

W tym roku mija kolejna rocznica powstania poznańskiego oddziału Solidarności Walczącej, którego twórcą był Maciej Frankiewicz.

solidarnosc walczaca 2018 plakat

Zeszłoroczną 35. rocznicę świętowaliśmy bardzo uroczyście, a jej obchody swoim honorowym patronatem objął Prezes Rady Ministrów Mateusz Morawiecki. Fundacja im. Macieja Frankiewicza była jednym ze współorganizatorów.

Poznański oddział SW obchody 35. rocznicy

Główne obchody rozpoczęły się 14 września 2018 r. w Pałacu Raczyńskich konferencją zorganizowaną przez Instytut Pamięci Narodowej „Od solidaryzmu do niepodległości. O działalności i myśli Solidarności Walczącej 1982-1990”.

Po południu na Placu Wolności otwarto wystawę „Solidarność Walcząca Poznań 35”, a wieczorem zagrał zespół Contra Mundum.

Drugi dzień obchodów, w sobotę 15 września, rozpoczął się Mszą św. w kościele OO. Dominikanów. Po Mszy w krużgankach klasztoru złożono kwiaty pod tablicą upamiętniającą ś.p. Macieja Frankiewicza, założyciela poznańskiego oddziału Solidarności Walczącej i patrona naszej Fundacji. W Wielkopolskim Urzędzie Wojewódzkim odbył się panel dyskusyjny na temat historii SW, zagrał też Jacek Kowalski z zespołem.

Po południu, członkowie i sympatycy Solidarności Walczącej wraz z rodzinami spotkali się w świątecznej atmosferze na pikniku w Stajni Rotmistrz w Bolesławcu.

* Igor Janke „Twierdza. Solidarność Walcząca – podziemna armia”, Wielka Litera, 2014